© Plotter Service Kft. (2015)

A körültekintő választás

3D nyomtatással kapcsolatban leggyakrabban feltett 10 lérdés:


A Roland 2014 szeptemberében indította útjára a 3D nyomtatóját, az ARM-10-et. Nagy érdeklődés mutatkozott a gép iránt azonban tapasztaltuk, hogy vannak általánosan feltett kérdések. Ezekre szeretnénk itt válaszolni.


1. Milyen szoftverrel lehet 3D modelleket készíteni?


A professzionális programcsomagok mindegyikét használhatja a Roland ARM-10-hez. Ha neked nem fő tevékenységed a 3D tervezés, akkor rendelkezésre állnak ingyenes szoftverek is, mint például a Blender, Googel SketchUp és a TinkerCad, melyek kezelését könnyen elsajátíthatod.


2. Letölthetőek 3D modellek az internetről?


Igen elérhetőek az interneten 3D fájlok. Nagyon fontos, hogy a nyomtatásuk előtt minden esetben ellenőrizd a minőségüket. Nem minden fájl egyforma. Bizonyosodj meg róla, hogy a tervezésnél figyeltek a falvastagságra, mert egyébként nem biztos, hogy nyomtatható. A tervnek nem minden esetben kell tömörnek lennie. Üreges tárgyak is nyomtathatóak. Például ezeken a weboldalakon találsz 3D fájlokat: ShapeWays, GrabCad és 3D Marvels.
3. Milyen fájlokat használhatok?


STL formátumba kell mentened az információkat. Az STL hasonló a PDF-hez a 3D tervezés világában. A “monoFab Player” program, mely támogatja a Roland 3D nyomtatót, STL fájlokat tud betölteni, rétegkre osztja (szeleteli) azokat és kiküldi a nyomtatónak.


4. Honnan tudom, hogy a fájl alkalmas a 3D nyomtatásra?


A “monoFab Player” pirossal jelöli a hibás zónáket. Nyomtatás előtt meg kell győződni róla, hogy nincs a tárgyban piros zóna.5. Milyen pontosan nyomtat az ARM-10?


Az ARM-10 0,05mm rétegvastagsággal dolgozik. Ez megfelelő egy részletgazdag modllnél. Amennyiben vastagabb rétegekkel szertnél dolgozni (gyorsabb üzemmód), akkor ez beállítható a szoftverben.


6. Hogyan építi fel a 3D nyomtató a rétegeket?


Az ARM-10 leereszti a nyomtatási felületet a folyékony gyantával töltött kádba és az UV fény kipolemirizálja a legalsó réteget. Ez a réteg kapcsolódik a nyomtatási felülethez. A felület felemelkedik és a következő réteg kapcsolódik az előzőhöz. Így épül fel (lefelé) a modell lépésről-lépésre.


7. Hogyan tudom leszedni a modellt a nyomtatási felületről?


A monoFab szoftver automatikusan létrehoz támasztó elemeket a felület és a tárgy közé. Ha eltávolítja a modellt a felületről egy spakli segítségével, akkor a modell sérülés nélkül kiemelhető.


8. Tudom a nyomtatás után azonnal használni a kinyomtatott modellt?


Első lépésként távolítsa el a külső réteget etilalkohollal. A modell teljes száradásához tedd ki a napra vagy világitsd meg UV lámpával. A teljes száradás után távolíthatók el a támasztó elemek.


9. Mire tudom használni az ARM-10-et?


Az ARM-10 tökéletes gép a prototípus gyártáshoz. Amennyiben mérnök, dizájner, kreatív ember vagy és érdekelnek a a 3D nyomtatás lehetőségei, akkor az ARM-10 egy értékes beruházás neked.


10. Hogyan döntsem el, hogy egy modellt nyomtassunk vagy marjunk?


Vannak tényezők, melyek segítségével eldönthetjük a számunkra megfelelő technológiát. Üpéldául a precizitás, a utómunka, az anyagköltség, az anyagválasztás, a terv komplexitás illetve a sebesség. Mi boldogak vagyunk, ha segíthettünk a választásban. Ne tétovázz keress minket elérhetőségeinken.