© Plotter Service Kft. (2015)

A körültekintő választás

Néhány szó a tintafajtákról!


Szeretnénk egy áttekintést adni a jelenleg piacon lévő poszternyomtatókban használt festéktípusokról. Sokan nem tudják a különbséget közöttük, és ezért nem ismerik a korlátait az egyes festékeknek.


Vízbázisú festékek (water based inks):


Ezeket a festékeket jellemzően a beltéri nyomtatókban használják. Fő jellemzőjük, hogy olyan anyagokra nyomtathatunk velük, melyet a gyártó ellátott egy speciális réteggel, melybe bele tud szívódni a festék. Ezek az alapanyagok drággábbak a felületkezelés miatt. A Roland beltéri gépek kétfajta tintát használnak a Dye-t és az FPG-t. A Dye tintát csak beltéri használatra javasoljuk, ahol minmális az UV terhelés az FPG tinta bizonyos anyagokon már laminálás nélkül is képes 6 hónap kültéri színtartósságra.
Felhasználási javaslat: beltéri plakátok, művészi munkák.Oldoszeres, ecosolvent, mild solvent festékek:


Jellemzően a kültéri nyomtatókban használatosak. Bevonat nélküli anyagokra történhet a nyomtatás. Ezek az alapanyagok jóval olcsóbbak, egyszerűbb a gyártásuk. Az elv az, hogy a festék pigmentjei nem a felületen, hanem a felületben helyezkednek el a nyomtatás után. A pigmentek bejuttatását kezdetben a szitanyomtatásban is ismert oldószerekkel oldották meg. A Roland cég úttörő szerepet játszott a környezetberát kültéri, oldószeres festékek kifejlesztésében. Jelenleg már a 4. Generációs EcoSol festék (EcoSol Max2) kerül a nyomtatóinkba. A roland az alacson oldószer tartalmat kompenzálta az anyag megfűtésével. A melegítés hatására kitágulnak az alapanyag pórusai és könnyebb lesz a pigmentek bejutása.

Ezeknek a festékeknek 3 év kültéri tartóssága van.


Jellemző felhasználási területek: bannerek, öntapadós fóliák, autómatricák (laminálás szükséges a mechanikai igénybevétel miatt), speciális anyagok (tükör ezüst, tükör arany, vasalható)
UV festékek:


Az UV festékekkel gyakorlatilag bármilyen anyagra nyomtathatunk. Azt mindenképp tudnunk kell, hogy ennek a festéknek a pigmentjei nem kerülnek be az anyagba, hanem az anyag felületén UV fény atására polimerizálódnak (térhálósodnak) és az anyaggal szoros kötést alkotnak. Így keletkezik egy időjárásálló, UV álló, kopásálló felület az alapanyag tetején. A Roland UV nyomtatókba az ECO UV festék kerül, mely a 4 alapszínen kívül lehetőséget ad a fehér és lakk kazetta használatára is. Az UV lakk segítségével textrákat, fényes vagy matt felületeket hozhatunk létre.


Jellemző felhasználási területek: speciális, más módszerrel nem anyagok, táblás anyagok