© Plotter Service Kft. (2015)

A körültekintő választás

Miért jó az ha a VersaWorks Pantone kompatibilis?


Volt egy hír, hogy a Roland VersaWorks Pantone kompatibilis színkönyvtárakat is tartalmaz. Valljuk be őszintén, hogy ez a hír nem sokkolt sok felhasználót. Nem kaptunk köszönőleveleket. De azért érdemes foglalkoznunk ezzel egy kicsit.


A grafikai tervezésnél  régebben a megrendelő úgy definiálta a terv színeit, hogy “szeretnék egy sötétzöld betűt és egy kék logót”. Ekkor a grafikus elővette az általa preferált fóliagyártó színmintáját és abból választottak olyat, amely megfelelt a megrendelőnek. Ma a nyomtatók világában a színek sokasága áll rendelkezésre a megrendelőnek. Ehhez ki kell alakítani egy egységes kommunikációs formát.


Néha a megrendelő nincs jelen a grafikusnál a tervezés egyetlen fázisában sem. Ekkor a monitoron látott színt nem lehetet megmutatni és ha az elektronikus formában átküldésre kerül a megrendelőnek, akkor a fájlok exportálásakor fellépő színtorzulás vagy a monitorok eltérő megjelenítéséből adódó színkülönbségek miatt nem ugyanaz az eredmény jelenik meg mindkét oldalon.


Tehát a megrendelő lehetséges, hogy egy teljesen más színre mond igent mint amit a grafikus lát. Így természetesen a végeredmény sem lehet megfelelő.


Ezeknek a félreértéseknek az elkerülésére nagyon sokan használják a Pantone skálát. Itt ha kiválasztja a megrendelő, vagy már rendelkezik azzal az információval, hogy mik voltak a régebben használt színek a grafikájában, akkor nagyon egyszerűvé válik a kommunikáció.  Csak a megadott színkódot kell beállítani és már biztos, hogy a kért szín fog szerepelni a tervben. Itt most ne térjünk ki a autó ablakában felejtett 15 éve használt Pantone skálák használhatóságára.


A tervben tehát a grafikus már a megfelelő színt szerepelteti. Az eljárás a megvalósításra a Roland VersaWorks 4.8 megjelenése előtt a következő volt: kiexportáltuk a tervet, valamilyen a RIP szoftver számára is “érthető” formátumba, jó esetben a RIP-ben beállítottuk a bejövő színprofilt, majd kiválasztottuk az anyagnak megfelelő színprofilt és nyomtattunk. Látszik az, hogy a csillagok jelentős számú szerencsés együttállásának kellett teljesülni ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Ekkor jöttek az egyeztetések, egyezkedések az ügyféllel, hogy miért lett olyan a nyomat amilyen.


A sokszor bonyolult nyomonkövethetetlen színprofil hozzárendeléseket most a VersaWorks azzal szünteti meg, hogy pl. A Corel-ben már beállítható a Pantone direkt szín és innen csak egy vektorgrafikus elemeket is tartalmazó állományt (EPS,PDF) kell mentenünk. Az állomány tartalmazni fogja a nyomtatni kívánt szín nevét. Innen a Roland RIP szoftver tudja, hogy az adott nevű szín milyen CMYK összetevőkből épül fel és nekünk a színhelyes kivitelezéshez már csak a befűzött anyagnak megfelelő profilt kell beállítanunk és biztosak lehetünk  a végeredményben.